#Oamenifaini – Lukácsi Alpár – Fotograf profesionist de nunta

In timp ce lucram la articol, m-a intrebat cineva “Dar de ce iei interviu unui alt Fotograf profesionist de nunta, de ce favorizezi concurenta?”, iar pe aceasta cale as vrea sa ma adresez in primul rand colegilor, indiferent ca sunt fotografi, videografi, Mc, Dj sau cantareti: Dragilor (si asta imi suna in primul rand mie, nu sunt cu nimic mai presus de nimeni scriind aceste cuvinte) este loc destul sub soare pentru toata lumea 🙂 haideti sa fim mai uniti, mai empatici, mai onesti si mai prietenosi unii cu altii si cel mai important sa lasam barfa deoparte, pentru ca nu ne face cinste, nici in acest domeniu si nici in altele.

Revenind la subiect, ma bucur ca am avut ocazia sa-l intervievez pe unul din fotografii in care cu cativa ani in urma, mi-au ajuns cateva clipe sa vad potential si o pasiune sincera pentru fotografie. Sa-l cunoastem impreuna pe Lukácsi Alpár.

Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru fotografia de nunți și de ce ai ales să te specializezi în acest domeniu?

Fotografia mi-a fost introdusă deja pe când eram în școala generală, un unchi de-al meu deținea un aparat DSLR și făcea fotografie de natură pentru diverse reviste dar cumva nu m-a atras atunci. Câțiva ani mai târziu, la un campionat de fotbal din liceu, l-am cunoscut pe Bandi Andras, un tânăr pasionat de fotografie, care atunci mi-a făcut câteva fotografii la campionat. Ne-am împrietenit, mi-a făcut fotografiile de absolvire, și asa m-a atras în lumea fotografiei.

Mi-am cumpărat întâi un aparat bridge iar apoi, după absolvire un DSLR. E o mare bucurie că și până în ziua de azi sunt prieten cu Andras, și iesim când timpul ne permite să facem fotografie de peisaj. Andras iasa des în natură, să fotografieze peisaje iar eu merg când pot cu mare bucurie, deoarece fotografia de peisaj a fost ”prima mea dragoste”.

E vreun fotograf profesionist de nunta care te-a influentat sau pe care l-ai urmarit atunci cand ai inceput ?

Cand am inceput, unul din oamenii pe care i-am urmarit ai fost tu, Dan, pe vremea cand incepeai sa postezi, si urmaream cu interes postarile tale 🙂 Imi si amintesc ce emotii aveam in 2014 cand am mers la tine sa te salut si sa iti urez mult spor la o nuntă la RAB! Pe langa tine din zona a fost un tip, Sipos Szabolcs, din Miercurea Ciuc a carui fotojurnalism de eveniment il ador si pana in ziua de astazi.

Care sunt aspectele unice și provocările specifice unui fotograf profesionist de nunta, în comparație cu alte tipuri de fotografie?

Consider că fotografia de eveniment, este un domeniu unde trebuie să iubești să lucrezi cu oamenii. Să îți placă să ajuți pe alții, să știi să comunici eficient, în mod plăcut cu oamenii. Sincer, faptul că sunt în al 11-lea an de fotografie de eveniment, și iubesc meseria asta mai mult ca la început, se datorează faptului că îmi place să lucrez cu oamenii, să îi ajut, să îi fac fericiți.

Fotograf profesionist de nunta

Cum descri stilul tau ca fotograf profesionist de nunta? Ai un stil distinct sau te adaptezi în funcție de preferințele și personalitatea fiecărui cuplu?

Mă consider un fotograf profesionist de nunta care documentează în mare parte nunțile, dar care înainte de nuntă se consultă, și intervine în organizare astfel încât în ziua nunții să fie totul mai organizat și mai puțin stresant. Mirii văd portfoliul tău, văd fotografiile de nuntă dar trebuie să știe cum se fac, cu ce pot ajuta ei, pentru ca eu în ziua nunții să reușesc să scot maximul din acea zi.

Care sunt cele mai importante momente pe care le cauti pentru a le captura la o nuntă?

  Nu pot să spun că sunt momente mai importante și mai puțin importante. Pot apărea momente foarte emoționale, sau momente haioase când nici nu te aștepți. Dar bineînțeles dacă luăm o nuntă tipică, aș spune că momentul când mirii se întâlnesc pentru prima dată. De obicei aceste momente sunt foarte emoționante și ii încurajez pe miri să fie cât mai intime, să fie doar ei doi în acea clipă.

Cum te pregătesti pentru o nuntă? Ce pregătiri faci înainte de ziua evenimentului?

Din fericire, sunt un om care iubește sportul și sunt dintr-o familie de sportivi. Așa că îmi place să fac sport și o fac destul de des, dacă timpul îmi permite, de 3 sau chiar 4 ori pe săptămână. Pe lângă asta, mai ales datorită prietenei mele, care e nutriționistă, am grijă să fiu hidratat, să mănânc sănătos și să mă odihnesc destul. Nu poți face față la muncă de 14 ore dacă nu ești odihnit, dacă mânci multe junk food-uri, dulciuri, sucuri etc.

Ce echipament folosesti în mod obișnuit pentru fotografiile de nuntă? Ai preferințe pentru lentile sau camere specifice?

Din 2018, de când am trecut pe mirrorless, fotografiez cu Sony. Mai exact A9. Îmi place acest aparat mult, cred că mă ajută mult să scot fotografiile pe care mi le doresc dar nu pot spune că e cel mai bun aparat. Cred că fiecare fotograf are stilul lui de a fotografia, și pentru fiecare dintre ei, există un aparat care i se potrivește cel mai bine. La partea de lentile, lucrez cu tot felul de lentile, nu pot să spun că am o focală sau lentilă preferată.

Cum colaborezi cu cuplurile pentru a te asigura că înțelegi și poți îndeplini cu succes așteptările lor în ceea ce privește fotografiile de nuntă?

Totul ține de comunicare. Pe lângă ce văd ei în portofoliul tău și pe lângă așteptările lor, ce văd pe internet, pe diferite siteuri sau la alții, trebuie discutat cu ei, despre toate  detaliile din ziua nunții. Pun foarte mare importanță la întâlnirea/întâlnirile dinaintea nunților, ca să știu cât mai multe despre ei, despre familiile lor, despre cum și unde se întâmplă acțiunea. Și astfel, nu doar că obții informații prețioase, care te fac mai relaxat în ziua nunții, dar te vor si aprecia mai mult, vor vedea că îți pasă de evenimentul lor și mai ales te vor considera mai mult ca un simplu fotograf, chiar un prieten.

Ai o abordare specifică pentru sesiunile foto cu mirii și cu invitații? Cum creezi un mediu relaxat și confortabil pentru a obține fotografii autentice?

La ședințele foto cu mirii, cum lucrez mai mereu cu videografi, m-am obișnuit să nu pun mirii în posinguri foarte statice, ci cât mai dinamice, naturale pentru ei. Avem multe cupluri care ne spun că ei nu știu cum să stea, și atunci evident că aceste simple mișcări, naturale ne ajută nu doar să creem mai ușor fotografii frumoase dar să se simtă și ei mai relaxați. Mă consider un tip glumeț, relaxat, și cred că ajută și acest aspect la ședințele foto, atât cu mirii cât și cu invitații, deoarece îi pot face repede pe oameni să se simtă relaxați, să râdă.

Care sunt cele mai mari satisfacții și provocări pe care le ai ca fotograf profesionist de nunta? Ai o poveste sau o experiență care te-a marcat în mod special?

Grea întrebare. Gândidu-mă înapoi la cei 11 ani în fotografia de eveniment, e greu de ales o singură poveste care m-a marcat, au fost multe.  Legat de satisfacții evident, cum am spus mai sus, iubesc să lucrez cu oamenii și să îi fac fericiți, asta e cea mai mare satisfacție sincer. Provocare pentru mine e fiecare eveniment, deoarece fiecare evenimetn e altfel, sunt alte personaje, alte locații, altă desfășurare. De asta nici nu mă pot plictisi, chiar nu pot compara două nunți, sunt foarte multe detalii.

Dar poate cea mai mare satisfacție este că pe lângă clienții mei, am reușit să pornesc, să îi îndrum câțiva tineri în a deveni fotografi sau videografi. Azi sunt mândru, pentru că pe lângă succesul meu, am ajutat alte 4 persoane să devină fotografi/videografi full-time, iar pe alții să le fie un job part-time, deocamdată, deoarece sunt pe drumul cel bun și dacă țin tot așa o să fie jobul lor full-time.

Tot la partea de satisfacție, trebuie să mă mândresc și cu elevii mei de la taberele foto, tabere pe care le organizez din anul 2018, deoarece 3 dintre ei sunt acum la facultatea de specializare în cinematografie și fotografie, iar mulți alții continua încă acest hobby, fie fac peisaje, fie portrete. Pentru mine e o mare mândrie, că am putut influența viața atâtor oameni și abea aștept următoarea tabără foto din octombrie, anul acesta !

Cum gestionezi lumina și compoziția în diferitele locații și situații pe parcursul zilei unei nunți?

Mă consider un fotograf profesionist de nunta care în mare parte ”îsi caută” maim ult lumina împrejur decât o creează. Documentând nunta, e mai ușor să te folosești de lumina pe care o ai, și să o folosești într-un mod corect dar și creativ. Dacă nu mă ajută nicicum lumina, bineînțeles că mă ajută bliturile sau lămpile.
La fel și compoziția, la ședințele foto mi le creez, dar în restul evenimentului mă mișc și caut compoziții care să mă ajute să povestesc ziua prin imagini.

Ce sfaturi ai pentru cuplurile care caută un fotograf profesionist de nunta și doresc să obțină cele mai bune rezultate din colaborarea cu tine?

Să devenim prieteni ! Să ne cunoaștem bine și să comunicăm mult. Să fim sinceri, deschiși legat de tot ce ține de nuntă.

Cum te diferențiezi de alți fotografi din industrie? Ce aduci în plus?

Am avut în acești 11 ani cupluri cu care am rezonat extraordinar de bine, am și rămas prieteni buni, dar si cupluri cu care am relationat mai putin. Consider că aici este cheia pentru fiecare fotograf profesionist de nunta: să fim noi însine și să atragem persoanele cu care rezonăm mai bine. Așa că răspunzând la întrebare, eu consider că nu aduc nimic în plus, doar personalitatea mea.

Cum te-au ajutat premiile castigate pana acum, ca fotograf profesionist de nunta ?

De mic copil îmi plăceau concursurile iar fiind un pasionat de sport, am avut multe ocazii înainte de fotografie să particip la diferite concursuri. Consider că dacă știi să le abordezi într-un mod corect, concursurile te ajută: Să devii un om mai matur, să înveți să știi să pierzi, să îți accepți greșelile, să înveți lecțiile. Și poate cel mai important: să îți legi prietenii. Pentru mine personal asta a fost cel mai mare premiu din atâtea concursuri de fotografie, prietenii pe care i-am câștigat.

Devenind membru al unor comunități ca Fearless, This is Reportage sau chiar la noi, Fotografi-cameramani, nu obți doar șansa de a participa la concursurile lor ci făcând parte din comunitate, obții multe informații pe site, pe grupuri, sunt grupuri de critică, grupuri unde se caută fotografi și mai ales întâlniri, workshopuri.

Eu recomand tuturor să încerce măcar un an să devină membru și să fie activi iar apoi fiecare își trage concluzie de la sine deoarece suntem cu toții diferiți, abordăm altfel nunțile, concursurile, comunitățile, relațiile… Pe mine personal m-au ajutat mult aceste comunități să cresc ca fotograf, ca om, ca business, prin premiile obținute, prin experiențele trăite, prin lecțiile învățate.

Poți împărtăși exemple de nunți sau momente din nunți care te-au impresionat sau te-au provocat?

Am participat la atâtea nunți, încât chiar nu pot să evidențiez vreun moment impresionant sau provocant. Imi e prea greu. Tot ce pot spune e că sunt extrem de fericit, că am o meserie atât de frumoasă. Particip la evenimente pline de bucurii, fotografiez persoane îndrăgostite, fotografiez o grămadă de zâmbete, îmbrățișări, lacrimi.

Toate aceste lucruri mă încarcă cu atâta energie și nu simt sincer oboseala, pentru că nu este ușor să fotografiezi un eveniment de aprox. 14 ore, să rămâi concentrat pe tot parcursul evenimentului la atâtea lucruri. Fotografia mi-a oferit atâtea amintiri frumoase și mai ales, datorită fotografiei, am legat cele mai importante prietenii și mi-am găsit jumătatea.

Cum poate un cuplu să te contacteze și să stabilească o colaborare pentru ziua nuntii lor?

Majoritatea clienților noștri ne-au găsit prin recomandări sau văzându-ne la evenimente. Acesta e cel mai bun mod după părerea mea de a căuta un fotograf profesionist de nunta, pentru că la un eveniment de asemenea importanță, complexă și lungă, ai nevoie nu doar de un om care să îți facă niște poze ci de o persoană cu care să rezonezi, să te simți bine lângă el și să ai încredere în el.

Avem multe cereri de pe social media și diferite cataloage cum ar fi Fotografi-cameramani.ro , iar prima noastră întrebare, atunci este: ne-ați văzut deja la evenimente, ne-am întâlnit, sau a fost cineva drag vouă și ne-a recomandat? Dacă da, comunicarea e mult mai ușoară cu ei. Dar dacă nu, stabilim mereu o discuție telefonică, unde pe lângă faptul că le explicăm ce, cum și de ce facem, îi ajutăm și cu sfaturi legate de ziua nunții, chiar și dacă ulterior nu vom colabora.

Cu drag,

Dan Campean,

Lukácsi Alpár

Table of Contents