#OameniFaini – Cristian Rusu – Wedding planner

Salutare Cristi, spune-ne despre tine. De ce ai ales sa activezi in domeniul nuntilor ?

Buna, sunt Cristian Rusu si de peste 15 ani organizez nunti de poveste!

Nuntile sunt evenimentele unde intalnesc oameni fericiti, oameni care se iubesc si iubesc frumosul, iar toate acestea ma incarca cu o energie fara limite. Imi plac lucrurile simple, frumoase , dar elegante.

De asemenea , cred cu tarie ca fericirea se masoara in momente si de aceea, scopul meu este sa organizez pentru mirii mei cele mai frumoase si memorabile amintiri. Imi place sa planific fiecare moment pas cu pas, cu mare atentie la detalii, sa-l vad cum creste de la ideea de inceput pana la rezultatul final, iar fericirea de pe chipul mirilor e cea mai mare satisfactie pentru mine!

La inceput, acum 15 ani acest concept de wedding planner nu era foarte bine conturat la noi in tara, insa piata din exterior era deja matura si educata. Pe acest considerent am decis sa fac un pas inainte si sa trec de la “titulatura de staroste” la cea de “wedding planner“. Asadar m-am inscris la cateva cursuri online din afara tarii si am invatat ce inseamna wedding planner, event coordinator de la cei mai buni.

La noi in Romania pot spune ca acest concept a inceput sa ia amploare in ultimii 10 ani si sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Piata organizarii de evenimente nu este scutita de concurenta, ea fiind binevenita si a trebuit sa muncesc mult pentru a-mi forma un nume. De asemenea am fost constient ca aceasta meserie nu obtine clienti pe termen lung, insa niste miri multumiti ma vor recomanda pe mai departe. Am creat parteneriate cu acei prestatori profesionisti, experimentati, seriosi, care sa imi aduca avantaje si plus valoare evenimentelor organizate de mine.

Care crezi ca ar trebui sa fie calitatile unui wedding planner?

As putea sa enumar …. Un bun organizator, un bun comunicator, sa aiba abilitati de rezolvare a problemelor, sa fie orientat spre detalii, sa fie calm si obligatoriu sa fie empatic. Nunta trebuie sa fie o reflectie a personalitatii mirilor, iar eu inteleg acest lucru. Personalizarea este cheia unei nunti reusite, eu ocupandu-ma de absolut tot, astfel incat mirii nu vor avea nici o grija. Vom crea un concept /tematica de nunta si vom construi impreuna ziua nuntii lor. Ei vor fi fericiti stiind ca tot stresul cautarii de furnizori, negocierea cu ei, planificarea si toata alergatura vor fi ale mele.

Wedding planner

De ce e atat de util un wedding planner pentru miri ?

Eu am gasit cateva motive serioase pentru care ar trebui sa angajeze unul

  • Experienta vasta in organizarea de evenimente. Daca se decid sa isi organizeze nunta singuri, ceea ce nu recomand, cel mai probabil e prima oara in viata lor cand fac lucrul acesta. Si de obicei, prima data cand faci ceva, e mai degraba un experiment decat o experienta reusita. Un wedding planner bun a mai trecut prin asta de multe ori. Are know-how-ul necesar si asta il ajuta sa faca un plan bun, bine structurat, realizabil, si sa-l duca la bun sfarsit. Sa puna viziunea mirilor pe hartie si apoi sa o transpuna in realitate. Singuri, de capul lor, exista sanse foarte mari sa dea cu stangul in dreptul. Probabil ca fiecare dintre ei sunt niste profesionisti capabili in domeniul lor: it-isti, finantisti, vanzatori, manageri, medici, avocati etc. Dar nu se pricep sa organizeze evenimente
  • Economisesc bani. Da, economisesc bani! Motivul principal pentru care foarte multi miri refuza din start sa se gandeasca la un wedding-planner, sunt banii. Se gandesc ca vor cheltui mai mult dintr-un buget de multe ori destul de restrans, pe care trebuie sa-l imparta intre multi furnizori, care de care mai piperat. De fapt, de multe ori se intampla exact invers. Angajand un wedding planner experimentat vor cheltui mai putini bani. Exact, asa e, ati citit foarte bine! Sigur ca un wedding planner costa. Dar el e singura persoana care va poate ajuta cu adevarat sa faceti economii inteligente, fara sa afecteze evenimentul. O poate face direct, simtind care sunt furnizorii de la care poate obtine o reducere de pret si negociind cu ei. O poate face indirect, discutand cu mirii, intelegandu-le nevoile, preferintele si selectand acei furnizori care sunt cei mai potriviti pentru nunta lor, nu neaparat pe cei mai scumpi. Va poate prezenta alternative la fel de bune, dar mai ieftine. Pic cu pic se aduna si, la sfarsit, e foarte probabil sa recupereze toti banii pe care i-au platit pe wedding-planner si poate chiar in plus . S-au gandit la asta pana acum? Nu? ! Atunci… Poate e momentul sa isi faca curaj si sa ceara o oferta macar.
  • Recomandari si sfaturi pretioase. Eu ii provoc pe miri sa incerce, ii rog, sa enumere rapid cate formatii de nunta sau dj profesionisti cunosc si cati dintre ei fac atmosfera la o petrecere? Dar daca sunt ocupati? Sau daca sunt atat de scumpi incat sunt total in afara bugetului ? Un wedding-planner e mult mai bine informat. El stie de 10 ori mai multe formatii/band-uri de nunta decat mirii. Stie si fotografi de nunta buni (Dan Campean bineinteles e aici pentru voi), stie locuri frumoase in care isi pot organiza petrecerea. Mai stie ca la salonul ala care le-a luat ochii de bine ce arata, mancarea e execrabila, ca s-ar putea sa pice curentul in mijlocul petrecerii daca nu inchiriaza un generator. Stie ca fotografului ala de nunta atat de cautat i s-a urcat la cap si ca are obiceiul sa intarzie la nunta si sa fie arogant cu invitatii. Ca videograful ala, care i-a tentat cu un pret bomba de 500 de euro, o sa vina imbracat in pantaloni de trening. Cu o singura chestie de genul asta, un wedding planner le poate salva ziua. Toata documentarea pe care ar putea-o face ei, in incercarea de a-si organiza singuri nunta, nu va fi suficienta ca sa afle toate informatiile acestea. Nici pe cele pozitive, nici pe cele negative. Nu au timp, in primul rand, si nici nu gasesc (chiar) totul pe internet. Daca tot am ajuns la timp…

  • Mirii salveaza timp angajand un wedding planner. Se spune ca timpul inseamna bani. Nu va mai spun cat de pretios e in ziua nuntii, pentru ca e mai mult decat evident. Un exemplu concret ar fi daca i-ai intreba pe miri in general, ce le-a ocupat cel mai mult timp (total aiurea) in ziua nuntii, foarte multi iti vor spune ca vorbitul la telefon. Nu stiu cum se face dar toata lumea se trezeste sa sune mirele sau mireasa, stresandu-i cu intrebari care de care mai … Inteligente, solicitand tot felul de indicatii sau confirmari inutile. Angajand un wedding planner, se va ocupa el si mirii vor scapa de grija aceasta.

  • Un wedding planner anticipeaza problemele si le rezolva elegant, inainte ca ele sa ajunga la miri. Bazadu-se pe experienta de care scriam mai sus, un wp stie care sunt etapele si momentele in care pot aparea probleme, blocaje, situatii neplacute sau stanjenitoare. Si pentru ca stie, e mai atent la ele si le rezolva inainte sa ia amploare atunci cand ele totusi apar. Pentru ca probleme apar, invariabil. Indiferent cat de bine organizezi totul, neprevazutul isi joaca mereu rolul lui pe scena nuntii. Important e ca mirii sa poata sta linistiti pentru ca vor avea un aliat de nadejde, pe care se pot baza si care le va lua grijile acestea de pe cap.

  • Ceilalti furnizori sunt mai linistiti pentru ca stiu ca exista cineva care coordoneaza lucrurile si ca i se pot adresa fara teama ca il vor deranja. Iti dau un exemplu din experienta mea , fotografii si videografii stau linistiti deoarece ii anunt de fiecare data cu 10 minute inainte sa se intample un moment important. Ei avand timp sa isi instaleze niste lumini suplimentare, sa isi schimbe acumulatorii la echipamente, etc, astfel incat sa se simta mai confortabil, sa se poata concentra pe ce au de facut si – implicit – sa fie mai creativi. Si crede-ma ca nu sunt singurii care gandesc asa, iti garantez!

  • Mirii se pot concentra pe lucrurile cu adevarat importante. Sa nu isi imagineze ca daca angajeaza un wedding planner, nu o sa mai aiba nimic de facut si o sa se plictiseasca de moarte. Nici gand! Le mai raman suficiente lucruri de facut si de rezolvat. Dar in loc sa se incurce in nimicuri devoratoare de timp si energie, se vor concentra pe acele activitati si detalii care conteaza. Ma refer la cele personale: alegerea rochiei de mireasa, a buchetului, sa exerseze primul dans, sa planifice luna de miere sau sa faca planuri de viitor. Se mai fura miresele la nunta? Ca wedding planner, intalnesc des cupluri cu care ajung sa discut despre furatul miresei la nunta lor si le recomand din start sa evite momentul cu totul, daca se poate. Reusim, de cele mai multe ori, sa ajungem intr-un punct comun si sa gandim programul din ziua nuntii ca si cum acest obicei nici nu ar exista. Miresele nu prea mai vor sa plece de la nunta lor si sa se pozeze i diverse locuri sau intr-un club inghesuit. Mai mult, an de an se intampla cate o tragedie cu oamenii care se urca in masina, dupa ce au baut, convinsi ca mireasa le poarta noroc si ca nu vor pati nimic in timp ce gonesc catre cea mai apropiata discoteca. Stiu ca miresele inca mai sunt furate, cu sau fara voia lor, pe tot teritoriul tarii si pe tot parcursul sezonului de nunti. Cu atat mai mult cu cat au aparut si servicii specializate de “furat”, cu limuzina, cu talibani sau cu forte antitero. Cu toate pregatirile si cu toate explicatiile, gasim des printre invitatisi un grup de carcotasi, de obicei apropiati de-ai mirelui, care au impresia ca stiu mai bine si ca asta e o traditie care nu poate fi evitata. Furatul miresei nu se practica de foarte mult timp pe plaiurile mioritice, dar nici in alte tari din estul europei, chiar daca ai fi tentat sa spui, la o prima vedere, ca-i vreun obicei de cand lumea. Cand ne gandim la traditiile de nunta, avem impresia ca practicam cine stie ce ritualuri invechite, fara sa luam in considerare cat de mult am modernizat tot procesul si cat de mica mai este legatura intre nuntile din secolul 19 si cele de acum. Studiile vechi despre riturile si zicatorile de pe la nunti nu pomenesc nimic despre vreun moment in care mireasa sa dispara sau sa fie furata. Singura rezonanta istorica nu are legatura cu traditia de nunta, ci cu o barbarie: pe vremuri, femeia era rapita in noaptea nuntii, la propriu, de oamenii”nobilululi” local, iar mirele, daca voia sa isi recapete mireasa inca”neprihanita”, trebuia sa cotizeze material si cat il lasa inima. Era, practic, intentia anuntata de viol, in grup, care putea fi evitata cu o rascumparare anume, dupa posibilitati. Treaba asta, adaptata probabil si de la rusi, a prins atat de bine la noi, ca nici nu ne mai punem problema ca n-are treaba furatul miresei cu nunta traditionala romaneasca.

  • Am observat un lucru la mai toate nuntile pe care le organizez: cu cat mirii sunt mai activi si mai petrecareti, cu atat invitatii se simt si ei mai in largul lor. Acum, daca ai ideea fixa ca mireasa trebuie sa fie furata si ti-ai propus ca tu sa fii ala care o comite, gandeste-te ca asta inseamna sa opresti nunta din mersul ei firesc pentru perioada in care vei pleca tu, cu mireasa si cu jumatate din grupul vesel al petrecerii. Nuntile stagneaza in momentul asta, desfasuratorul se da peste cap, sunt intarziate feluri de mancare, iar invitatii se plictisesc teribil.
Wedding planner Cristian Rusu

Ce parere ai despre nuntile in aer liber?

Nuntile in aer liber sunt frumoase, unice, insa sunt extrem de costisitoare. Necesita o logistica aparte, un tratament suplimentar impotriva insectelor, toalete de unica folosinta, trebuie sa tii cont de temperatura de afara, umiditate, etc iar ca si costuri totul se mareste si mirii trebuie sa dispuna de un buget consistent.

Ce sfaturi ai da mirilor pentru reducerea bugetului?

In primul si in primul rand as discuta cu ei despre ziua nuntii , despre conceptul de nunta si cum vad ei ziua respectiva , iar daca se doreste o reducere de buget ca si sfaturi le-as recomanda: sa reduca numarul invitatiilor sa isi aleaga o zi de vineri sau de duminica in locul traditionalei zilei de sambata, sa isi aleaga un restaurant in care sa nu aiba nevoie de multe decoratiuni sa isi organizeze nunta intr-o sala de restaurant si nu in aer liber sa renunte la invitatiile printate.

Ai avut vreo experienta mai putin placuta de la nunta?

Au fost multe intamplari in decursul a 15 ani… Imi aduc aminte de o nunta la Cluj Napoca unde copilul nasilor a pierdut verighetele mirilor in ziua nuntii si a trebuit sa gasesc rapid o solutie pentru a-i putea cununa religios. Cat timp mirii au facut poze cu invitatii, am mers la o bijuterie impreuna cu nasul si am luat o pereche de verighete, pe care mirii au returnat-o ulterior si si-au ales modelul favorit. Nu pot sa uit expresia fetei pe care a facut-o mireasa in biserica vazand ca nu sunt verighetele lor. De atunci prefer ca verighetele mirilor sa le tin la mine pana la biserica.

Daca ar fi sa dai doar trei sfaturi viitorilor miri, care ar fi acestea ?

  • 1. Urmatorul pas dupa ce mireasa a spus Da este sa contacteze un Wedding Planner . Impreuna pot stabili detaliile legate de nunta. Daca nu locuiesc in Romania, dar doresc sa faca nunta aici, nu este nicio problema… vom tine legatura pe mail, skype, telefon etc. Ma voi intalni eu cu furnizorii sa discutam toate detaliile sau voi organiza conferinte video Skype cu ei sau alcatuim un program organizat intr-una din vizitele lor in tara pentru intalnirile cu furnizorii.
  • 2. Sa fie deschisi la sugestii ! Wedding Plannerul are experienta si cunostintele necesare pentru a realiza cele mai frumoase momente. Sa fie deschisi la sugestiile sale si sa colaboreze pentru a obtine cele mai bune rezultate
  • 3. Ziua nuntii este una magica si plina de insemnatate pentru miri ….insa va trece foarte repede!! Sa traiasca fiecare moment la maxim !!!

Cristi, iti multumesc pentru interviu si pentru informatiile valoroase !

Cu drag,

Dan Câmpean,

Cristian Rusu