Planificarea nuntii – 10 avantaje pentru care sa incepi din timp

Planificarea in graba a unei nunti poate fi coplesitoare si inevitabil stresanta. De aceea haideti sa analizam impreuna cativa pasi care sa faca acest proces unul placut, relaxant si de ce nu, planificarea nuntii sa fie chiar memorabila. O sa incerc sa va ofer si tipsuri pe parcursul articolului, care sa va fie de ajutor.

Tine minte, cea mai importanta regula la nunta e ca nu e nici o regula ! Poti face planificarea nuntii exact asa cum iti doresti ! Ia tot ce scrie mai jos ca un bonus, si nu ca regula 🙂

planificarea nuntii

1. Alegerea restaurantului ideal

Nu de putine ori aud “ne-ar fi placut sa facem la restaurantul x, dar nu am mai gasit loc”. Consider ca momentul ideal pentru rezervare este cu aproximativ 1 an – 1 an jumatate inainte de data dorita pentru nunta. Bineinteles ca nu e o regula, dar acea perioada iti ofera cu siguranta mai multe optiuni.

💡 Tip: In primul rand rezerva cat mai repede data la restaurant, urmand ca ulterior sa te ocupi de degustarea meniului si alte detalii. Verifica daca locatia ofera unele bonusuri pentru rezervarea facuta in avans.

2. Disponibilitatea furnizorilor preferati

Stim cu totii vorba aceea “din timp, iei ce iti doresti, iar la sfarsit iei doar ce ramane”. Asa ca daca iti doresti un anumit fotograf, videograf, sau chiar o firma de decor, daca alegi din timp, sansele sunt mult mai mari ca sa gasesti pe cineva cu care rezonezi.

💡 Tip: Cere recomandari, intalneste-te cu prestatorii inainte sa iei o decizie. Mai ales fotograful/videograful/mc-ul, sunt oameni care vor fi toata ziua in preajma ta si ideal ar fi sa ai o chimie buna cu ei, sa-ti faca placere perezenta lor, sa fie in primul rand “oameni”, si apoi “prestatori”.

planificarea nuntii

3. Optimizarea bugetului

Ai timp sa compari oferte, sa te incadrezi intr-un buget stabilit, fara costuri neprevazute.

💡 Tip: Nu sunt eu in masura sa-ti spun ce servicii sunt mai importante in planificarea nuntii, dar prioritizeaza lucrurile la care tii mai mult si aloca acolo un procent mai mare din bugetul vostru pentru nunta. La sfarsit, cand tragi linie, costurile pot fi enorme, de aceea trebuie sa si “tai” intr-un mod smart procente din alocarile mai putin importante.

4. Evitarea deciziilor pripite

Atunci cand ai suficient timp, poti analiza mai bine toate optiunile si poti lua decizii mai bine fundamentate, de care sa nu-ti para rau mai tarziu.

💡 Tip: Nu te grabi sa semnezi contracte fara a le citi atent.

💡 Tip: Testeaza totul din timp, asigura-te ca ai facut probe pentru rochie, costum, pantofi, machiaj, coafura si meniu.

💡 Tip: Daca crezi ca nu esti prea confortabila in fata aparatului, programeaza o sedinta foto tip save the date cu fotograful. La nunta, fotografiile iti vor parea o joaca, vei fi mult mai relaxata.

5. Planificarea unei luni de miere de vis

Fenomenul de early-booking pentru destinatiile de vacanta de asemenea te poate ajuta sa scazi costurile si poate sa-ti mai ia “o piatra de pe inima”.

💡 Tip: Ia in calcul cazarile cu anulare gratuita, sau o asigurare storno a vacantei. Din cauza perioadei mai lungi, pot aparea motive neprevazute de anulare a vacantei. In acest fel poti sa eviti acest stres.

6. Posibilitatea de a face ajustari

Daca iti dai seama ca vrei sa schimbi un detaliu, ai suficient timp sa faci modificarile necesare fara presiune.

💡 Tip: Pastreaza o rezerva financiara pentru modificari neprevazute. Eu as spune cel putin 15% din bugetul nuntii.

💡 Tip:

7. Fa un Grup de WhatsApp cu Echipa Nuntii

Creează un grup cu fotograful, DJ-ul, coordonatorul de eveniment și persoanele-cheie.

💡 Tip: Pinned message cu timeline-ul zilei – astfel, toti stiu ce si cand trebuie sa faca. Adauga si locatiile de la mire-mireasa pentru ca echipa sa gaseasca mai usor adresele de dimineata.

8. Mai multe optiuni pentru invitati

Oferindu-le invitatilor timp suficient pentru a-si planifica participarea, vei creste rata de confirmare a prezentei.

💡 Tip: Trimite invitatiile cu cel putin 6 luni inainte, respectiv ofera optiuni de cazare pentru invitatii din alte orase.

9. Mai putin stres in apropierea nuntii

Avand toata planificarea nuntii pusa la punct, vei putea trai momentul cu adevarat si te vei putea bucura de fiecare clipa fara griji.

💡 Tip: Fa o lista cu momentele cheie si delega persoane apropiate pentru a te ajuta. De regula in primele date din ianuarie, e ideal sa mergi la primarie pentru a-ti stabili ora si data cununiei civile. In cazul in care ai un MC/staroste, il poti delega pe el sa se ocupe de aceasta rezervare.

10. Nu va merge totul perfect, dar nunta este despre iubirea voastră!

Oricat de mult ai planifica, nu exista nunta fara mici impedimente. Poate ca florile nu sunt exact nuanta pe care ai ales-o, poate ca DJ-ul a pus o piesa pe care nu o voiai sau poate ca rochia ta se sifoneaza putin. Stii ce? Nimeni altcineva nu va observa!

Cel mai important lucru in ziua nuntii este sa te bucuri de moment si de oamenii dragi din jurul tau. Cu cat esti mai relaxata si mai fericita, cu atat mai mult se va simti atmosfera pozitiva si toata lumea se va distra.

In articolul urmator o sa gasim impreuna mai multe servicii adiacente cat si fel de fel de elemente creative, pentru a-ti condimenta nunta !

Cu drag,

Dan Campean