Ce aparat foto sa-mi cumpar ? Recomandarea unui fotograf de evenimente ! 5 intrebari frecvente

Salut, sunt Dan Campean, fotograf de evenimente din Targu Mures. De multe ori, sunt intrebat:

 • Ce aparat foto sa-mi cumpar?
 • E bun Canon ? Sau sa-mi cumpar Sony Alfa?
 • Am gasit o super oferta de aparat foto cu 2 obiective, unul mai mic si unul “dinala cu zoom mare”. Imi da la ele si card, si geanta. Asa-i ca e ok?
 • Dar tu ce aparat ai, al tau e bun ? E cu obiectiv dinala lung?
 • Nu am buget mare, dar vreau ceva sa fie bun, sa pot sa-i fac la iubi poze beton in concediu.

Daca te regasesti printre intrebarile de mai sus :D, atunci lasa-ma sa te ajut. Ramai cu mine pana la sfarsit si nu rata recomandarea de final, dar tine cont ca sfatul meu e strict viziunea mea, ca fotograf de evenimente si e posibil sa nu fie cel la care te astepti 🙂

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este: La ce voi folosi predominant acel aparat ? Iata cateva sugestii pentru cazuri specifice, in care vrei ceva mai mult, poate chiar sa faci din asta o profesie:

fotograf de evenimente

photo by @we.are.rising

 • Fotografia macro: Te poti orienta catre un DSLR. Indiferent de marca sau model, vei face treaba cu el, cel mai important e sa ai in vedere si un obiectiv macro dedicat. Recomandare: Canon 100 mm f2.8 macro (sau ceva asemanator).
 • Fotografia de sport sau wildlife: Daca tintesti varful de gama, atunci Sony A9III este de departe cea mai buna optiune la momentul actual. La 120 de cadre pe secunda si un timp de expunere de pana la 1/80.000, vei putea imortaliza momente atat de rapide incat ochiul uman nici nu le poate percepe. Dar de cele mai multe ori vei face treaba buna cu orice aparat, atata timp cat ii poti atasa un tele-obiectiv cum ar fi Canon 70-200 mm f2.8 IS, Canon 100-400 mm f5.6-8 IS. De asemenea functia de stabilizare a obiectivului este un bonus.
 • Astrofotografie: Aveti nevoie de un aparat care sa poata folosi timpi lungi de expunere, de un trepied si de un obiectiv cu unghi larg de fotografiere. Recomandare obiectiv: Canon 14mm f2.8 (sau asemanator). Puteti fotosi si alte obiective cu alte focale dar aveti in vedere ca cu cat creste distanta focala cu atat timpul de expunere trebuie sa scada. Aceeasi aparatura o putem folosi si la fotografia de tip peisaj, unde mai recomandat ar fi un obiectiv asemanator cu Canon 15-35mm f2.8.
 • Fotografia subacvatica: Desi exista atat aparate foto subacvatice dedicate cat si huse speciale pentru dslr/mirorrless, recomandarea mea ar fi un GoPro (cel putin de la modelul 9 in sus).
 • Fotografie de portrete: Orice aparat dslr/mirorrless, dar cel mai important, un obiectiv foto cu focala fixa de cel putin 35mm. Recomandare obiectiv: Canon 50 mm f1.2 (sau asemanator).

Ok, acum ca am trecut prin cateva cazuri specifice, sa revenim la intrebarea “Ce aparat sa-mi iau?”. Ce-ai zice daca ti-as spune ca exista un aparat care le face pe toate cele de mai sus ? Dupa cum ai intuit deja, recomandarea ideala este Smartphone-ul! Si iti voi spune si de ce.

 • In primul rand trebuie sa recunoastem cu totii ca acel cadru instagramabil din concediu sau selfie-ul ala fain cu prietenii il vrei acum, instant. Si cu ce poti face asta mai rapid, decat cu telefonul din buzunarul tau, care este extrem de portabil si usor de folosit !
 • In plus, comparativ cu un dslr care e mare si greu, un smartphone poate fi ideal pentru surprinderea “momentelor sub acoperire”, a instantaneelor.
 • Ca fotograf de evenimente, am o vorba.. “Cel mai bun aparat foto, e cel care-l ai la tine“. Cand iti cumperi prima data un DSLR, entuziasmul e mare si il iei cu tine peste tot, dar pe parcurs se va pune praful pe el, pentru ca devine incomod de carat si gestionat.
 • Imagineaza-ti urmatorul scenariu: “Pe cand DSLR-ul inca se chinuie sa-si monteze trepiedul, smartphone-ul a capturat deja momentul epic al caderii unui tort de la petrecerea zilei de nastere.”
 • Sau: “In timp ce DSLR-ul se lupta sa iasa din rucsac, smartphone-ul a prins deja momentul spontan al unui selfie de grup, cu toata lumea zambind si pozand ca niste vedete.”
 • Poti edita fotografiile pe loc si le poti impartasi cu prietenii sau familia imediat dupa ce le-ai realizat, fara a fi nevoie sa le transferi pe alte dispozitive sau sa folosesti programe complexe de editare.

Ati spune bine bine, dar un aparat foto profesional face poze mult mai bune! De ce acesta este un mit fals in 2024? Sa nu ma intelegeti gresit, un telefon nu poate bate niciodata un aparat foto profesional daca acesta din urma e setat corect si e folosit la adevaratul lui potential. Dar cati dintre noi facem cursuri de fotografie sau ne specializam, asementea unui fotograf de evenimente, ca sa stim sa folosim corect aparatele foto profesionale? Asa ca in 99% din cazurile din viata de zi cu zi, telefonul va face fotografii mai optimizate si mai corecte, cu ajutorul algoritmilor si a softului avansat.

Stiu ca suna paradoxal, venind din partea mea ca fotograf profesionist, dar acesta este adevarul 🙂

Ca recomandare de “telefon bun la poze” as spune orice Iphone 13/14/15 Pro, respectiv Samsung S22/S23 Ultra. Stiu ca sunt sute de modele, dar cu acestea nu veti da gres.

Ei, bineinteles ca la evenimentele importante din viata ta, cum ar fi nunta, botez, sau orice alta imprejurare in care iti doresti ceva mai mult, mai calitativ, ideal ar fi sa te lasi pe mana cuiva care stie ce face, un fotograf de evenimente care stapaneste, aparatura, posing-ul, vede cum cade lumina si care are un ochi antrenat pentru a intui momentele inca dinainte sa se intample. Pentru asta te pot ajuta si eu, si poti sa-mi scri prin Formularul de Contact.

Cu drag,

Dan Campean